Sydänystävällinen ruokavalio
Sydänystävällinen ruokavalio koostetaan ruokakolmion mukaisesti eli pohjalta nautitaan paljon ja huipulta harvoin.
Kuvan lähde: https://sydanliitto.fi/ammattilaisnetti/kuvagalleria/ravitsemussuosituksen-kuvat-ja-graafit
Sydänystävällisessä ruokavaliossa on...
kuitua runsaasti
-
- Runsaasti vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä
- Täysjyväviljavalmisteita kohtuudella
pehmeää rasvaa riittävästi
-
- Kasviöljyt, kasvimargariinit, pähkinät, siemenet, rasvainen kala
kovaa rasvaa niukasti
-
- Maitotuotteet ja muut eläinperäiset tuotteet vähärasvaisina
suolaa niukasti
-
- Piilosuolan välttäminen
- Vähäsuolainen maustaminen
sokeria niukasti
-
- Herkutteluhetkiä maltilla
Lisäksi
- Alkoholia harkiten
- Säännöllinen ateriarytmi
- Lautasmalli apuna aterian koostamisessa
Sydänystävällisen ruokavalion periaatteet
(Lähde: Sydänliiton ravitsemussuositukset: https://sydanliitto.fi/ammattilaisnetti/ravitsemus/suosituksia/sydan-ja-ruoka-suositus#svpot)
Periaate | Käytännössä |
Runsaasti vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä | Vähintään puoli kiloa eli 5–6 annosta1 päivässä, sisältää sienet ja palkokasvit, ei sisällä perunaa |
Täysjyväviljavalmisteita (leipä, puuro, murot, mysli) suolattomina ja vähäsuolaisina, vähärasvaisina ja runsaskuituisina | 6–9 annosta2 päivässä energiantarpeesta riippuen |
Kohtuullisesti pehmeän rasvan lähteitä | Kasviöljyä ja kasvimargariinia: noin 6 tl margariinia (>60 % rasvaa) ja 1–2 rkl kasviöljyä tai juoksevaa margariinia päivässä energiantarpeesta riippuen |
Maustamattomia pähkinöitä ja siemeniä noin 2 rkl päivässä | |
Maitovalmisteet rasvattomina tai vähärasvaisina sekä kasvipohjaiset3 valmisteet | Yhteensä 5–6 dl päivässä
rasvatonta maitoa tai piimää vähärasvaisia maitovalmisteita (<1 % rasvaa) Lisäksi 2–3 viipaletta vähärasvaista (<17 %) tai kasvirasvapohjaista juustoa (<1,2 % suolaa) |
Liha ja lihavalmisteet sekä valmisruoat vähärasvaisina ja vähäsuolaisina | Lihavalmisteet vähärasvaisina
lihaleikkeleet <4 % rasvaa (suolaa <2 %) makkarat <12 % rasvaa (suolaa < 1,5 %) lihat <7 % rasvaa jauheliha < 10 % rasvaa |
Punaista lihaa viikossa enintään 500 grammaa (kypsentämättömänä 750 g) | |
Vähärasvaiset ja vähäsuolaiset valmisruoat (<5 % rasvaa, <0,7 % suolaa) | |
Säännöllisesti kalaa | 2–3 kertaa viikossa, kalalajeja vaihdellen |
Vain vähän suolaa | Vähäsuolaiset (vähän natriumia sisältävät) elintarvikkeet, erityisesti leipä (<0,7 %), pääruoka (<0,7 %) ja juustot (<1,2 %) |
Suolaa, suolaa sisältäviä mausteita, liemivalmisteita ja maustekastikkeita ruoanvalmistuksessa mahdollisimman vähän | |
Vain vähän sokeria | Sokeripitoisia leivonnaisia, makeisia sekä sokeroituja mehuja ja virvoitusjuomia vain harvoin |
Riittävästi juomia | Janojuomaksi vettä tai vähän natriumia sisältävää kivennäisvettä |
Alkoholia enintään kohtuudella | Miehet enintään 1–2, naiset enintään 1 ravintola-annosta4 päivässä. Ei joka päivä. Kerta-annoksen yläraja miehillä 5, naisilla 4 ravintola-annosta. |
Säännöllinen ateriointi ja annosten kohtuullisuus | 3–6 tunnin välein hereillä oloaikana |
Pääateriat lautasmallia hyödyntäen |
1 Yksi annos on esimerkiksi keskikokoinen hedelmä, 1 dl marjoja tai 1½ dl salaattia tai raastetta.
2 Yksi annos on noin 75 kcal (315 kJ) = 1 viipale leipää, 1,5 dl puuroa, reilu 1 dl muroja, ½ dl mysliä, reilu 1 dl keitettyä pastaa tai vajaa 1 dl keitettyä riisiä.
3 Mielellään täydennettyjä (jodi, kalsium, D-vitamiini, B12-vitamiini).
4 Ravintola-annos sisältää 12 grammaa 100-prosenttista alkoholia
LÄHETEKRITEERIT RAVITSEMUSTERAPIAAN
LINKKEJÄ RAVITSEMUSOHJAUKSEN TUEKSI
Käypä hoito: Dyslipidemiat: Elämäntapahoitoa Ravitsemushoito
https://www.kaypahoito.fi/hoi50025#s10_2
Sydänliiton ravitsemussuositukset
https://sydanliitto.fi/ammattilaisnetti/ravitsemus/suosituksia/sydan-ja-ruoka-suositus#svpot
Taulukot ja kuvat Sydänliiton ravitsemussuosituksista: esimerkiksi taulukoita pehmeän ja kovan rasvan lähteistä sekä kasviöljyjen rasvakoostumuksesta
Sydänliiton maksullista materiaalia
https://www.sydankauppa.fi/epages/sydankauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015052803/Categories/Ammattilaisille/Elintapaohjauksen_tueksi (osan voi tulostaa)
Valitse hyvin - Syö hyvin -lehtinen
https://www.sydankauppa.fi/epages/sydankauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015052803/Products/2215
Kolesteroli kohdalleen -lehtinen
https://www.sydankauppa.fi/epages/sydankauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015052803/Products/2234
Verenpaine kohdalleen -lehtinen
https://www.sydankauppa.fi/epages/sydankauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015052803/Products/2201
Vinkkejä terveellisiin valintoihin -kortti
https://www.sydankauppa.fi/epages/sydankauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015052803/Products/3326
Sydänmerkki
https://www.sydanmerkki.fi/sydanmerkki/
OTA-ohjauskartta
https://sydanliitto.fi/ammattilaisnetti/elintapaohjaus/ota-ohjauskartta
OTA-ravintolomake
https://www.dropbox.com/s/ay00m6dl90ja408/Ota_ravintolomake.pdf?dl=0
Kaikki OTA-ruokakuvat: havainnollistavaa materiaalia esim. lautasmallista, rasvan laadultaan erilaisista levitteistä, lisätyn sokerin määrästä, suolasta
https://www.dropbox.com/s/mnj6iajikwkaasy/OTA_Ruokakuvat.pdf?dl=0
RTY:n maksullista materiaalia
Veren kolesterolipitoisuutta pienentävä ruokavalio
Kohonneen verenpaineen ruokavaliohoito
https://rty.fi/verkkokauppa/ruokavaliolehtiset/kohonneen-verenpaineen-ruokavaliohoito/
Diabetesliiton maksullista materiaalia
Kuituesite
https://d-kauppa.diabetes.fi/product/171/syominen---tutustu-tasta
Kasvisesite
https://d-kauppa.diabetes.fi/product/171/syominen---tutustu-tasta
Syö hyvää
Syö hyvää - selkokielinen Opas terveelliseen syömiseen
http://syohyvaa.fi/wp-content/uploads/2016/04/Selkokielinen-Sy%C3%B6-hyv%C3%A4%C3%A4-esite.pdf
Lisää, vaihda, vähennä
http://syohyvaa.fi/wp-content/uploads/2014/03/KL-SH-magneettitaulu-A4-nobleed-3-eitaustaa-clr.pdf
Kuitupommit
http://syohyvaa.fi/wp-content/uploads/2016/03/Kuitupommit.pdf
Ateriarytmit
http://syohyvaa.fi/wp-content/uploads/2015/02/Ateriarytmi-pdf.pdf