Ajoterveys (sepelvaltimotauti)

  • Ks. Ajoterveysohje - Traficom.
  • Lomakkeet ovat ladattavissa suomi.fi-sivustolta
    • hakusanat: Lääkärinlausunto ajokyvystä  (F122), Erikoisalan lääkärinlausunto (F127), Ilmoitus ajoterveydentilan muutoksesta poliisille (F203).

Ryhmän 1 ajokorttiluokkiin kuuluvat

  • moottoripyörän, henkilöauton (kokonaismassa < 3,5 tonnia), pakettiauton (kokonaismassa < 3,5 tonnia), ambulanssin (kokonaismassa < 3,5 tonnia), henkilöautovetoisen ajoneuvoyhdistelmän kuljettajat sekä traktorin ja mopon kuljettajat. Ennen vuotta 1985 syntyneillä ei kaksi- tai kolmipyöräisen mopon kuljettamiseen tarvita ajokorttia. Mopoauton kuljettamiseen vaaditaan aina ajokortti. Ryhmän 1 ajokorttiluokat ovat AM/120, AM/121.

Ryhmän 2 ajokorttiluokkiin kuuluvat

  • kuorma-auton, linja-auton ja niiden vetämien ajoneuvoyhdistelmien (kokonaismassa >3,5 tonnia) kuljettajat eli luokat C, CE, C1, C1E, D, DE, D1, D1E. Lisäksi taksinkuljettajilta ja liikenneopettajilta edellytetään aina ryhmän 2 ajoterveysvaatimusten täyttymistä riippumatta siitä, minkä luokan ajokortti hänellä on tai minkä painoinen ajoneuvo on kyseessä. A1, A2, A, B, BE.
  • Huom! Ambulanssin ja muun hälytysajoneuvon sekä yksityisajossa olevan henkilö tai matkailuauton kuljettajalta edellytetään ryhmän 2 ajoterveysvaatimusten täyttymistä vain, jos ajoneuvon kokonaismassa ylittää 3,5 tonnia. Monet sairaanhoitopiirit ja pelastuslaitokset edellyttävät kuitenkin omalla päätöksellään ryhmän 2 ajoterveysvaatimusten täyttymistä ambulanssinkuljettajilta.

I20 Sepelvaltimotauti: Rintakivut, angina pectoris ja hengenahdistus

Toimintakyvyn menettämisen ja äkkikuoleman vaara on sitä suurempi, mitä vähemmässä rasituksessa tulee angina pectoris -kipu, hengenahdistus tai muu suorituskykyä rajoittava oire. Vaikeasti sydänsairaiden ajoluvan epäämisellä pyritään vähentämään kuljettajien äkkikuolemien aiheuttamien vahinkojen määrää. Sepelvaltimotaudin vaikeusaste (CCS-luokka) tulee arvioida osana ajoterveyden määrittämistä.

Ajoterveyttä arvioitaessa ohitusleikkauksen ja pallolaajennuksen jälkitila sekä angina pectoris rinnastetaan lääketieteellisesti sydäninfarktiin niiden samankaltaisten riskien vuoksi. Ajoterveysvaatimusten täyttymistä seurataan säännöllisin lääkärintarkastuksin. Jos potilaan hoito ja seuranta on siirtynyt perusterveydenhuoltoon, perusterveydenhuollon lääkäri voi tehdä seurantatarkastukset. Tarkastusväli on yksilöllinen.

Sepelvaltimotautia sairastavan ryhmän 2 ajo-oikeuden uusimista puolletaan lääkärin harkitsemaksi ajaksi, mutta enintään viideksi vuodeksi. Kliininen rasituskoe tehdään tarvittaessa. Henkilö ohjataan erikoislääkärin selvityksiin, jos hänelle ilmaantuu kiirehtiessä, fyysisessä rasituksessa/työssä tai muussa ponnistelussa rintakipua tai hengenahdistusta. Sydänoireisen henkilön tutkimusten ollessa kesken on lääkärin useimmissa tapauksissa annettava tilapäinen ajokielto tutkimuksen ajaksi.

Ajolupa voidaan myöntää/evätä sepelvaltimotaudissa seuraavin edellytyksin:

Ryhmän 1 ajoterveysvaatimukset eivät täyty, jos henkilöllä on rintakipua tai hengenahdistusta levossa, peseytyessä, pukeutuessa tai muussa vähäisessä rasituksessa tai henkisen paineen alaisena (CCS luokka 4). Ohje 35 (38) 240713/03.04.03.06/2019.

Ryhmän 2 ajoterveysvaatimukset eivät täyty, jos henkilöllä on sydänoireita (rintakipua tai hengenahdistusta) tavallisessa tasamaakävelyssä tai sitä vähäisemmässä rasituksessa (levossa, peseytyessä, pukiessa) tai henkisen paineen alaisena (CCS luokat 3 ja 4).

Ajoterveysvaatimukset täyttyvät, jos suorituskyky on normaali tai enintään lievästi alentunut (CCS 1 - 2) ja kliinisessä rasituskokeessa todetaan normaali tai enintään lievästi alentunut suorituskyky eikä todeta sydämen hapenpuutteelle diagnostisia muutoksia eikä sen aiheuttamia vakavia rytmihäiriöitä tai verenkierron muutoksia.