Ajoterveys (aivohalvaus)

Tia

Tia

Ryhmän 1 kuljettajalla yksittäisen TIA-kohtauksen jälkeen ajokiellon pituus on vähintään 1 kuukausi, tai pitempi uusiutumisriskistä tai vakavampien kohtausten riskistä riippuen.

Riskiä voidaan arvioida esimerkiksi ABCD2- tai CHA2DS2-VASc asteikolla. Korkean riskin potilailla ajokiellon pituus on vähintään 3 kuukautta.

Ryhmän 2 kuljettajan ajokielto yksittäisen sairastetun TIA-kohtauksen jälkeen on vähintään 6 kuukautta. Jos kyse on korkeasta uusiutumisriskistä tai uusiutuneesta TIA-kohtauksesta, on annettava pitkäaikaisempi tai pysyvä ajokielto. Molemmissa tapauksissa on tehtävä ilmoitus poliisille.

Aivoinfarkti

Aivoinfarkti

Ryhmän 1 kuljettajilla aivoinfarkti tai aivoverenvuoto aiheuttaa yleensä vähintään 3 kuukauden ajokiellon. Jos tutkittavalla ei ole oireita eikä poikkeavia statuslöydöksiä ja uusiutumisriski on matala, tilanne voidaan rinnastaa TIA-kohtaukseen. Mikäli uusiutumisriski on korkea tai akuuttivaiheen jälkeen on todettu ajokykyyn vaikuttavia oireita tai löydöksiä, on ajokiellon pituus yleensä vähintään 6 kuukautta, ja pysyvästi korkea uusiutuvan aivoverenkiertohäiriön riski voi tarkoittaa myös pysyvää ajokieltoa.

Ryhmän 2 kuljettajalla yksittäisen sairastetun aivoinfarktin tai aivoverenvuodon jälkeen ajokielto on aina vähintään 6 kk. Tällöin myös ilmoitusvelvollisuus täyttyy. Kuljettaja voi saada ajoluvan sairastetun aivoinfarktin tai aivoverenvuodon jälkeen vain, jos hänellä ei ole jäljellä lievää vaikeampia oireita eikä merkittäviä poikkeavia löydöksiä ja uusiutumisriski arvioidaan vähäiseksi.

Aivoinfarkti, näkökenttäpuutos

Aivoinfarkti, näkökenttäpuutos

Aivoverenkierron sairaudesta johtuva näkökenttäpuutos aiheuttaa yleensä ajokiellon.

Tästä voidaan poiketa vain tarkoin rajatuissa tapauksissa.

Jos näkökenttäpuutos johtuu neurologisesta syystä, neurologian erikoislääkärin ja tarvittaessa myös neuropsykologin on tutkittava henkilö. Ajo-oikeutta voidaan puoltaa harkinnan mukaan, jos neurologinen näkökenttäpuutos on neljänneskenttää pienempi. Tarkastuksesta annettavassa lausunnossa on tarvittaessa suositettava ajokokeen tai vapaaehtoisen ajokyvyn testauksen suorittamista. Silmälääkäri arvioi lausunnossaan näkökenttäpuutoksen suuruuden ja merkittävyyden ja neurologi tekee kokonaisarvion ja lausunnon.

Epilepsia

Epilepsia

Aivoinfarktin jälkeen osalle potilaista voi kehittyä epilepsia

Ryhmän 1 kuljettajalle lääkäri antaa ensimmäisen epileptisen kohtauksen perusteella väliaikaisen ajokiellon, jonka kesto on 3 kuukautta siinä tapauksessa, ettei tutkimuksissa ole löytynyt muuta aivosairautta eikä EEG viittaa epilepsiaan.

Jos tutkimuksissa todetaan alttius toistuviin epileptisiin kohtauksiin joko useamman kohtauksen perusteella tai siksi, että tutkimuksissa löytyi epilepsialle altistava taustasairaus (esimerkiksi aivoinfarkti ), tai epileptisiä muutoksia EEG:ssa, on ajokiellon pituus yksi vuosi kohtauksetonta aikaa.

Yli 6 kk ajokielto ilmoitetaan poliisille.

Jos ryhmän 2 kuljettaja saa ensimmäisen tai yksittäisen epileptisen kohtauksen, on ajokielto 5 vuotta ja poliisille on ilmoitettava ajoterveysvaatimusten täyttymättömyydestä.

Jos kuljettaja on nämä 5 vuotta kohtaukseton, ilman lääkitystä, täyttyvät ryhmä 2:n ajoterveysvaatimukset uudelleen. Neurologin tulisi aina arvioida potilaan ennuste epilepsian osalta ja ajokiellon pituus.

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus