- Jos avosektorilla tai päivystyspoliklinikalla potilaalla todetaan eteisvärinä, joka on kestänyt ≥48 tuntia tai alku on epäselvä ja pyritään rytminhallintaan jatkossa tai hoitolinja on epäselvä:
- aloita sykekontrolli asiaankuuluvilla lääkkeillä (beetasalpaaja)
- aloita perussairauksien hoito (verenpainetauti, sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta). Huomioi myös muut riskitekijät (diabetes, uniapnea, ylipaino, keuhkosairaudet, hypertyreoosi, alkoholi).
- aloita antikaogulaatiohoito suoralla antikoagulantilla (apiksabaani Eliquis®, edoksabaani Lixiana®, dabigatraani Pradaxa® tai rivaroksabaani Xarelto®)
- Suositellaan aloitettavaksi suorilla antikoagulanteilla, koska rytminsiirtoon päästään nopeammin kuin varfariinilla. Potilaan kanssa pitää keskustella antikoagulantin valinnasta; varfariinihoitokin on edelleen mahdollista. Varfariini ainakin mitraalistenoosi- ja tekoläppäpotilaille. Antikoagulantin aloituspäivä pitää merkitä riskitietoihin. Huomio aloituksessa munuaisten toiminta (eGFR). Kirjoita antikoagulanttiresepti 3 kk:ksi.
- Potilas kutsutaan Sydänkeskukseen rytminsiirtoon, kun potilas on käyttänyt säännöllisesti 3 viikkoa antikogulanttia.
- Jos antikoagulantiksi on valittu varfariini (Marevan®) ja suunnitellaan kardioversiota, potilas laitetaan rytminsiirtojonoon. Kardiologian poliklinikalta potilaalle laitetaan kirje, jossa häntä kehoitetaan hakeutumaan perusterveyshuollon yksikköön viikottaisiin INR-kokeisiin. Avoterveydenhuolto toteuttaa Marevan®-hoidon. Potilas kutsutaan keskussairaalasta rytminsiirtoon, kun INR tai INR-hoi on ollut vähintään 3 viikkoa tasolla ≥ 2.0.
- Kardioversion tekevä lääkäri ottaa kantaa, millä antikoagulantilla jatketaan kardioversion jälkeen ja onko jatkossa sykkeen- vai rytminhallinta ja antaa ohjeet jatkoseurannasta
- Antikoagulanttien määräämisessä on huomioitava, että antikoagulantteja käytetään vielä elektiivisen kardioversion jälkeen kaikilla potilailla 4 viikkoa. Suuren riskin potilailla (CHA2DS2VASc ≥ 2) jatketaan antikoagulantilla pysyvästi ja keskisuuren riskin potilailla (CHA2DS2VASc =1) on harkittava pysyvää antikoagulanttihoitoa, jos on muita riskitekijöitä esim. tupakointi, dyslipidemia tai munuaisten vajaatoiminta ja vuotoriski ei ole kohonnut. Oireettomalla, usein iäkkäällä potilaalla sivulöydöksenä todetussa eteisvärinässä voidaan tyytyä eteisvärinärytmiin hoitamalla antikoagulantilla ja asianmukaisella sykkeenhallinnalla ilman erityistutkimuksia ja lähetettä kardiologian poliklinikalle
PHHYKY potilasohjeet