Tuettu omahoito

Omahoidon tuki

Haluamme tukea sinua pärjäämään arjessasi urtikariaoireilun suhteen. Urtikariaan kuuluu oirevaiheita ja oireettomia vaiheita. Urtikariaan ei ole parantavaa lääkitystä, mutta antihistamiinit ovat hyvä hoitokeino oireiden helpottamiseen.

Oireiden helpottaminen

Oireet helpottavat vähitellen. Jos pärjäät oireidesi kanssa, voit itse säädellä antihistamiinin annosta hoitosuunnitelmasi mukaisesti. Antihistamiinia ei kannata kokonaan lopettaa ennen kuin oireiden loppumisesta on kulunut noin kolme kuukautta. Tyypillisesti annosvähennys kannattaa tehdä vaiheittain, kysy tarvittaessa hoitavalta taholta ohjeita, jos niitä ei löydy jo valmiiksi hoitosuunnitelmastasi.

Oireiden aktivoituminen

Krooninen spontaani urtikaria oireilee tyypillisesti jaksoittain, joten on mahdollista, että rauhallisen vaiheen jälkeen oireita ilmenee uudelleen. Esimerkiksi juuri sairastamasi infektiot voivat pahentaa urtikarian oireita. Jos urtikariaoireidesi on katsottu aiemmin pahentuneen jostain altistavasta tekijästä, mieti, jos pystyisit vähentämään näitä tekijöitä arjessasi (esim. tiukat vaatteet, oleskelu kylmässä/kuumassa, voimakas fyysinen rasitus, unen vähyys, alkoholi, stressi). Tarkista, ettet ole ottanut käyttöön uusia lääkkeitä esimerkiksi apteekin itsehoidosta, jotka voivat altistaa urtikarialle (esim. tulehduskipulääkkeet).

Oireiden hankaloituessa tarkista, että olet käyttänyt antihistamiineja hoitosuunnitelman mukaisella suurimmalla sietämälläsi annoksella. Jos oireet jatkuvat tästä huolimatta haittaavina, soita hoitavan tahosi ajanvaraukseen mahdollisen muun lääkityksen (esim. paikallisesti iholle käytettävät kortisonivoiteet, suun kautta otettava kortisoni, montelukasti, ranitidiini) lisäämiseksi hoitoosi. Sairausloman tarve voidaan arvioida myös vastaanotolla. Suun infektiot voivat voimistaa urtikariaoireita. Huolehdi päivittäin hyvästä hammashygieniasta ja varaa tarpeen mukaan aika hammashuoltoon tarkastusta varten.

Jos urtikariaan liittyy arkielämääsi hankaloittavia taloudellisia tai sosiaalisia ongelmia sinut voidaan tarpeen mukaan ohjata myös joissakin sote-keskuksissa työskenteleville sosiaaliohjaajille. Ota tällöin yhteyttä sote-keskukseen esimerkiksi puhelimitse.

Apua arjessa pärjäämiseen saat myös Allergia-, Iho- ja Astmaliiton neuvontapalvelusta tai Allergia-, iho ja astmaliiton jäsenyhdistyksestä.

Sote-sivusto
Arjessa pärjääminen
Oirepäiväkirja (UAS7)
DLQI-mittari