Omahoidon ohjaus

Sydämen vajaatoiminnan hoidossa keskeinen hoitotyön interventio on potilaan omahoidon ohjaus, jonka tavoitteena on potilaan toimintakyvyn säilyminen ja arjesta selviytyminen, sairauden hallinta ja siten myös kuolleisuuden sekä hoidosta aiheutuvien kustannusten väheneminen.

Sydämen vajaatoimintapotilaat kokevat tarvitsevansa tietoa sydämen vajaatoiminnan merkeistä ja oireista, lääkehoidosta ja sen toteutuksesta, ravitsemuksesta, liikunnallisista aktiviteeteista ja sydämen vajaatoiminnan vaikutuksista psyykkiseen terveyteen. Lisäksi he kaipaavat tukea ja ohjausta selvitäkseen sairauden kanssa arjessa ja terveydenhuollon ammattilaisten tukea omahoidon toteuttamiseen koko hoitoprosessin ajan.

Jotta sydämen vajaatoimintapotilaiden ohjaus on laadukasta terveydenhuollon organisaatiosta riippumatta, tässä suosituksessa kuvataan vajaatoimintapotilaan omanhoidon ohjauksen sisältöalueet.

  1. Ohjaa potilasta sairauden syystä ja ennusteesta.
  2. Ohjaa potilasta tunnistamaan ja seuraamaan vajaatoiminnan merkkejä ja oireita.
  3. Ohjaa potilasta toteuttamaan yksilöllistä lääkehoitoaan, seuraamaan sen vaikutuksia ja tavallisimpia sivuvaikutuksia.
  4. Ohjaa potilasta ylipainon vähentämisestä.
  5. Ruokavaliolla voidaan edistää sydämen vajaatoiminnan oireiden hallintaa.
  6. Ohjaa oireeltaan vakaata potilasta säännölliseen aerobiseen harjoitteluun.
  7. Ohjaa potilasta yksilöllisesti sydämen vajaatoimintaan liittyvistä seksuaalisuuteen vaikuttavista tekijöistä.
  8. Ohjaa potilasta ottamaan vuosittain influenssarokotus sekä pneumokokkirokotus.
  9. Ohjaa potilasta tunnistamaan masennuksen oireita.

Hoitotyön suositus (HOTUS)

Erikoissairaanhoidon/ perusterveydenhuollon sairaanhoitaja toteuttaa omahoidon ohjauksen vuodeosastolla tai vastaanotolla. Mahdollisten vajaatoiminnan pahenemisjaksojen yhteydessä nämä kerrataan.

Ohjaa:

  • Mitä sydämen vajaatoiminta tarkoittaa, syy ja ennuste
  • Vajaatoiminnan oireet ja vajaatoiminnan pahenemisen merkit
  • Liitännäissairauksien vaikutukset
  • Oikeaoppinen aamupainon mittaaminen ja kirjaus
  • Tunnustelemaan sydämen syke ja mittaamaan verenpaine
  • Toteuttamaan yksilöllistä lääkehoitoa, ymmärtämään lääkityksen tarkoitus, seuraamaan lääkevaikutuksia ja tavallisempia sivuvaikutuksia, suosittele dosettia.

Varmista, että

  • Potilas/omainen ymmärtää kuinka toimia painonnousun yhteydessä (yli 2 kg 3 vrk:ssa) ja huomatessaan muita vajaatoiminnan pahenemisen merkkejä.
  • Potilas osaa nostaa oireiden vaikeutuessa nesteenpoistolääkkeen annosta (lääkärin/sairaanhoitajan ohjeen mukaan) TAI tietää keneen terveydenhuollossa ottaa yhteyttä
  • Potilas osaa ottaa lääkkeet oikeaoppisesti.

Kerro:

  • Milloin on seuraava kontrolli, anna yhteystiedot kirjallisena.

Sairaanhoitaja tai vajaatoimintahoitaja toteuttaa jatko-ohjauksen vastaanotolla erikoissairaanhoidossa tai perusterveydenhuollossa.

Voi tapahtua useammassa osiossa ja jatkua myöhemmin puhelinohjauksena. Oleellista on, että omahoitoa kerrataan potilaiden yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Soveltuvin osin ohjataan myös kotihoidon piirin kuuluvat potilaat. Silloin ohjaus- ja seurantavastuu on kotihoidon hoitajalla.

Materiaalia potilaan ohjaukseen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *