Ennen vastaanottoa lue huolella läpi saamasi kutsukirje. Kirje saattaa sisältää tarkempia ohjeita vastaanotolle valmistautumista varten, kuten lääketauotusohjeita tai täytettäviä kyselykaavakkeita.
Lääkärin vastaanoton sisältö vaihtelee usein potilaskohtaisesti.
- Kaikilta potilailta kysytään tietyt asiat kuten perussairaudet ja käytössä olevat lääkitykset. Varmista, että muistat käyttämiesi lääkkeiden nimet ja annokset tai kirjoita näistä mukaasi muistilista.
- Lääkäri kysyy usein myös allergioista, aiemmin sairastetuista ihotaudeista sekä esiintyykö suvussasi jotain ihotauteja. Valmistaudu kertomaan tarkemmin nykysairaudestasi, sen alkamisajankohdasta, oireiden kehityksestä sekä siitä, miten käytetyt hoidot ovat tehonneet.
- Joskus urtikaria voi liittyä tulehdussairauksiin tai tulehduskipulääkkeiden käyttöön. Lääkäri kysyy näistä todennäköisesti, ja on hyvä miettiä jo valmiiksi, milloin on esimerkiksi käynyt viimeksi hammaslääkärissä.
Lääkärin vastaanotolla esitietojen keräämisen jälkeen siirrytään tutkimiseen. Yleensä ihotautilääkärin vastaanotolla tulee riisuutua alusvaatteisilleen. Lääkäri katsoo ja tunnustelee ihoa. Joskus hän voi myös käyttää apuvälineitä kuten suurennuslasia tai dermatoskooppia, jolla hän näkee tarkemmin ihon syvempiä rakenteita. Mikäli ihollasi on näkyviä oireita urtikariasta lääkäri saattaa ottaa sinusta valokuvia sairauskertomukseesi. Tämä helpottaa jatkossa urtikariaoireidesi vaikeusasteen arviointia ja hoitoa. Joissain tapauksissa voi olla tarpeen myös kuunnella sydän ja keuhkot, katsoa suuhun tai kokeilla vatsaa ja imusolmukealueita.
Älä ole huolissasi, jos ihosi on täysin terve vastaanotolle mennessä. Tämä on jopa varsin yleistä urtikarian kohdalla. Jos sinulla on valokuvia esim. matkapuhelimessasi, niin voit näyttää ne lääkärille.
Vastaanotolla kerättyjen tietojen perusteella lääkäri tekee suunnitelman tarvittavista jatkotutkimuksista ja niiden aikataulusta. Joskus tarvitaan laboratorio-koetuloksia, joita varten otetaan verikoe. Harvoissa tapauksissa ihosta otetaan koepala. Tämä tehdään paikallispuudutuksessa.
Jos sinulla epäillään jonkun fysikaalisen tekijän aiheuttamaa urtikariaa, lääkäri voi määrätä erilaisia testejä tämän tutkimiseksi.
Piirtopaukamointia voi tutkia raapaisemalla ihoaluetta kevyesti esimerkiksi tylpällä kynällä tai raapaisulevyllä, kuumaa ja kylmää voidaan tutkia laittamalla kuuma tai kylmä esine iholle. Jos hien epäillään laukaisevan urtikarian, sinua voidaan pyytää polkemaan kuntopyörällä kunnes hiki tulee.
Yleensä urtikariaa epäiltäessä ei tarvita allergiatestejä, koska allergia on erittäin harvoin kroonisen urtikarian taustalla. Jos urtikaria-oireesi yhdistyvät selvästi johonkin tiettyyn altisteeseen, sinulle voidaan tehdä ihopistokokeita eli prick-testejä.
Tutkimuksista huolimatta suurimmassa osassa tapauksia kroonisen spontaanin urtikarian syy jää epäselväksi.